Specjalne czujniki pilnują, abyśmy byli dobrze nawodnieni. Ale z wiekiem mogą szwankować
14 lipca 2014 w UTW bez granic
Dr n. med. Adam Markiewicz, nefrolog
Napoje, które spożywamy, zostają wchłonięte do krwiobiegu, następnie czułe mechanizmy działające trochę na zasadzie termostatu pilnują, by odpowiednia ilość płynów była utrzymana w organizmie. Ich nadmiar jest wydalany wraz z moczem. Kiedy spożywamy za mało płynów,objętość wydalanego moczu zmniejsza się, ulega on zagęszczeniu, co sprzyja infekcjom. W przypadku znacznego niedoboru wody może dojść do ostrej niewydolności nerek i ich uszkodzenia. Niska podaż płynów sprzyja także kamicy nerkowej. Prostą metodą na sprawdzenie, czy przyjmujemy wystarczającą ilość napojów, jest obserwacja moczu. Jeżeli ma kolor jasnożółty, słomkowy, wszystko jest w porządku. Kiedy staje się ciemny, mogą to być pierwsze oznaki odwodnienia.
Aby uniknąć odwodnienia w naszym ciele, działa silny mechanizm – uruchamia się poczucie pragnienia. Dzięki niemu, nie będąc poważnie chorym, w zasadzie nie powinniśmy się odwodnić. Inaczej jest w przypadku osób starszych, ponieważ z czasem mechanizm pragnienia po prostu zaczyna słabnąć. Dlatego tak ważne jest, by osoby opiekujące się seniorami obserwowały, czy piją oni tyle, ile powinni. Szczególnie istotne jest pilnowanie odpowiedniej ilości płynów u osób z demencją, które same nie kontrolują tego, ile i jak często piją. Warto także starszą osobę w miarę regularnie ważyć. Gwałtowny spadek masy ciała, np. o kilogram czy dwa w ciągu dnia, może być sygnałem odwodnienia. Z kolei szybki wzrost masy ciała może świadczyć o przewodnieniu, co również może być niebezpieczne. Odpowiednia ilość spożywanej wody ma szczególne znaczenie w przypadku osób cierpiących na cukrzycę, choroby serca.