Jakie błędy najczęściej popełniamy w przypadku cukrzycy?
14 lipca 2014 w UTW bez granic
– Niestosowanie się do zaleceń dotyczących diety i stylu życia.
– Nieregularne stosowanie leków.
– Złe interwencje terapeutyczno-dietetyczne w stosunku do wysiłku fizycznego – zamiast zmniejszenia dawki insuliny(pod kontrolą lekarską) podnoszenie kaloryczności posiłków, co prowadzi do niepotrzebnego podnoszenia poziomu insuliny we krwi.
Najczęstsze błędy dietetyczne to:
- nieregularne posiłki (powinno ich być 5), pomijanie śniadań, obfite kolacje,
- podnoszenie kaloryczności posiłków poprzez nieodpowiednie ich przygotowanie (smażenie zamiast np. duszenia czy gotowania na parze),
- nieodpowiednie przekąski między posiłkami – owoce należy zastąpić warzywami,
- nieodpowiednie proporcje składników pokarmowych w diecie; prawidłowa dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie energetyczne w następujących proporcjach: 40–50% węglowodany (głównie o niskim indeksie glikemicznym, tj. <50 IG), 30–35% – tłuszcze(zawierające wysokonienasycone kwasy tłuszczowe) oraz 15–20% białka (przy czym proporcje białka zwierzęcego do roślinnego powinny wynosić 1 : 1),
- niedostateczna podaż witamin, zwłaszcza D, B 1, PP.