Dieta przy nadczynności tarczycy – o czym warto pamiętać
28 lipca 2014 w UTW bez granic
- Jedz dużo produktów białkowych: nabiał, jaja, chude mięsa, wędliny (drobiowe, polędwica) oraz chude ryby (np. dorsz, sandacz).
- Unikaj produktów, które dostarczają pustych kalorii, czyli słodyczy, ciast, słonych paluszków itp. Na deser można jeść np. budynie, galaretki z owocami, przeciery, musy i sałatki owocowe.
- Wybieraj potrawy lekkostrawne, unikaj tłustych i smażonych. Najlepiej gotuj na parze, piecz w folii lub duś bez obsmażania.
- W miarę możliwości ograniczaj napoje z kofeiną, m.in. kawę i herbatę. Pij herbatki ziołowe i dużo wody.
- Jeżeli często jest ci gorąco, zrezygnuj z gorących napojów i potraw, zwłaszcza zup.
- Wszystkie posiłki powinny być bogate w witaminy, zwłaszcza A (marchew, papryka, pomidory, brzoskwinie), C (natka pietruszki, cytrusy, czerwona papryka), B1 (produkty zbożowe, jaja, kasza) oraz składniki mineralne takie jak wapń (mleko i jego przetwory).
Przykładowy jadłospis dla osób z nadczynnością tarczycy
Śniadanie: jajecznica (z 3 jaj) na maśle z duszonymi pomidorami, 2 kromki pieczywa graham, herbata.
Drugie śniadanie: jogurt naturalny z 3 łyżkami malin lub 3 truskawkami, herbata zielona.
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, duszona pierś z indyka, kasza jęczmienna, ćwikła z chrzanem, woda z cytryną.
Podwieczorek: ser twarogowy z odrobiną jogurtu naturalnego i szczypiorku, sok z czarnej porzeczki.
Kolacja: kanapki z chleba żytniego razowego z dorszem pieczonym w foli oraz sałatą i zielonym ogórkiem – 2 sztuki, jogurt naturalny z brzoskwinią, zielona herbata.